Μικρασιατική εκστρατεία (27)

Μικρασιατική εκστρατεία

Η Μικρασιατική Εκστρατεία

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Η Μικρασιατική Εκστρατεία (Μάϊος 1919 Σεπτέμβριος 1922), ήταν η μεγαλύτερη εκστρατεία την οποία επιχείρησε ο Ελληνικός Στρατός από τους χρόνους της απελευθερώσεως της Ελλάδος.Η Μικρασιατική Καταστροφή, είναι η μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του νεωτέρου Ελληνισμού. Την μεγάλη αυτή συμφορά συνθέτουν, εκτός των άλλων, η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου, η πυρπόληση από τους Τούρκους της Σμύρνης, όπου είχαν συρρεύσει και πολλοί Έλληνες από τις γειτονικές περιοχές, και οι σφαγές, λεηλασίες…
Διαβάστε περισσότερα...

Ασφαλισμένοι της Σμύρνης 150

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Βρέθηκαν στη Βιέννη 150 «άγνωστοι» λογαριασμοί Ελλήνων της Μικράς Ασίας Την επιστροφή των χρημάτων συγγενών τους δικαιούνται οι απόγονοι Μικρασιατών, που είχαν τοποθετήσει τα χρήματά τους σε τράπεζα της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας πριν την καταστροφή του 1922 και τα οποία η τράπεζα ποτέ δεν τα απέδωσε. Είχαν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ποτέ δεν τα έλαβαν πίσω. Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, επιτυχημένοι επιχειρηματίες, φύλαγαν το «κομπόδεμά» τους…
Διαβάστε περισσότερα...

«Είδα Τούρκους στρατιώτες να βάζουν φωτιά»

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Άγνωστες μαρτυρίες έρχονται στο φως για πρώτη φορά και διαλύουν κάθε αμφιβολία για τα δραματικά γεγονότα :Ποιος έκαψε τη Σμύρνη; Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα Τζάιλς Μίλτον «Ο Χαμένος Παράδεισος, Σμύρνη 1922» βασίστηκε σε, ανέκδοτα μέχρι σήμερα, γράμματα και ημερολόγια Λεβαντίνων της Σμύρνης. Οι μαρτυρίες Αμερικανών, Βρετανών και Γάλλων που είδαν Τούρκους στρατιώτες με βαρέλια γεμάτα πετρέλαιο να ραντίζουν τα κτίρια στην αρμενική συνοικία και…
Διαβάστε περισσότερα...

Η γενοκτονία των Ελλήνων της Σμύρνης

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Η Γενοκτονία των Ελλήνων στη Μικρά Ασία ήταν αποτέλεσμα οργανωμένης πολιτικής των Εβραϊκών και Τουρκικών καθεστώτων μεταξύ του 1894 και 1955. Συνίστατο από συστηματικές σφαγές, βασανιστήρια και εθνικές εκκαθαρίσεις εκατομμυρίων Ελλήνων από την ιδία δική τους ελληνική γη στην Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Αν. Θράκη.Εκατομμύρια παιδιά, άνδρες και γυναίκες βασανίστηκαν και σφαγιάσθηκαν ή κρεμάστηκαν σε πλατείες ή κάηκαν μαζί με τα σπίτια τους μόνο και μόνο επειδή ήταν…
Διαβάστε περισσότερα...

Η Μικρασιατική Καταστροφή

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

«Ο Κεμάλ γιόρτασε το θρίαμβό του με τη μεταβολή της Σμύρνης σε τέφρα και την τεράστια σφαγή του εκεί χριστιανικού πληθυσμού», έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Ουΐνστον Τσόρτσιλ. Η σφαγή της Σμύρνης συγκλόνισε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο. Ακόμα και στη Γαλλία -η φιλοτουρκική πολιτική της οποίας καθόριζε την πληροφόρηση που παρείχαν οι δημοσιογράφοι- διογκώθηκαν τα αντιτουρκικά συναισθήματα. Όμως, περισσότερο από τις ανταποκρίσεις και τις ψυχρές επισημάνσεις των διπλωματών, το τρομερό…
Διαβάστε περισσότερα...

Η Σμύρνη πριν την καταστροφή της

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Η πλούσια πληθυσμιακή σύνθεση αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της Σμύρνης του 19ου αιώνα, της ομορφότερης, κατά το Φιλόστρατο, ʽʽαπό όλες τις πόλεις που φωτίζει ο ήλιοςʼʼ. Κατά τις αρχές του αιώνα, αριθμούσε, εκτός από τον τουρκικό πληθυσμό, γύρω στις 120.000 ανθρώπους εκ των οποίων οι Έλληνες αποτελούσαν περίπου το ένα τρίτο. Άγγλοι, Αρμένιοι, Αυστριακοί, Γάλλοι, Γερμανοί, Εβραίοι, Ελβετοί, Ιταλοί, Ολλανδοί, Πέρσες και Σουηδοί αποτελούσαν τις σημαντικότερες εθνότητες που συμπλήρωναν το…
Διαβάστε περισσότερα...

Η Σμύρνη στις φλόγες

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

«Εβλεπον την καταιγίδα πάντοτε απειλητικήν» ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/08/2010, 06:46ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τη θλιβερή επέτειο 88 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης υπενθυμίζεται ότι η τραγωδία εκείνη εις βάρος του Ελληνισμού δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβεί ερήμην της Δύσης. Αρκούσε και μόνο η υπαναχώρηση των θέσεων Γαλλίας και Μ. Βρετανίας για να οπλίσει τα χέρια των φανατισμένων μουσουλμάνων που επί τρεις ημέρες έσφαζαν αμάχους, έκαιγαν και κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Οι…
Διαβάστε περισσότερα...

Ιστορικό της πόλης - Μαρτυρίες

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Μικρασία 1922 ("Η Σμύρνη μάνα καίγεται") Κανείς δεν μπορούσε να φθάσει στη Σμύρνη και να μη επισκεφθεί το περίφημο παζάρι της. Ήταν μεγαλύτερο από της Κωνσταντινούπολης, αλλά και πιο δυτικότροπο. Κυριαρχούν τα προϊόντα της αγγλικής βιομηχανίας, γυαλικά, ελβετικά ρολόγια, χαλιά της Περσίας και γλυκά ταψιού. Όπως αναφέρει με έκπληξη ο Γάλλος περιηγητής Paul Eudel, το 1870, από το παζάρι δεν λείπουν τα αρχαία κομμάτια από τα ερείπια της Εφέσου. Στα…
Διαβάστε περισσότερα...

Ομολογία ενός σκεπτόμενου Τούρκου δημοσιογράφου...

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Με ένα εντυπωσιακά ειλικρινές άρθρο, πουδημοσιεύεται στην έγκυρη εφημερίδα SABAH , από τον Engin Ardiç,γνωστό συγγραφέα και δημοσιογράφο στην Τουρκίαστηλιτεύεται ο Τουρκικός τρόπος εορτασμού της πτώσης τηςΚωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου... Στο εν λόγω άρθρο ο συγγραφέας παρουσιάζει µίασειρά από αλήθειες για τις οποίες το Κεµαλικό καθεστώς εδώκαι δεκαετίες προσπαθεί να καταπνίξει. Αξίζει να παρατεθείμεταφρασμένο το πλήρες κείμενο, από την συγκεκριμένη διεύθυνσητης Τουρκικής εφημερίδας Sabah το οποίο έχει ως εξής :…
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος έκαψε τη Σμύρνη;

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Η σημασία της γνωστής φράσης «μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις» επιβεβαιώθηκε περίτρανα τον περασμένο Απρίλιο στην Τουρκία και αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να ξεσπάσει στη γειτονική χώρα «πόλεμος» μεταξύ αρθρογράφων μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδων, συνεπικουρούμενων από ιστορικούς, με αντικείμενο το δραματικό γεγονός της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέστρεψε τη Σμύρνη από τις 13 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 1922.Συγκεκριμένα, σε επεισόδιο της πολεμικής σειράς «The Pacific» («Ο Ειρηνικός»), που διαπραγματεύεται τη σύγκρουση…
Διαβάστε περισσότερα...

Χρονολόγιο Πρωταγωνιστές Στρ. Διάταξη Πλοία

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

1914 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία μπαίνει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στις δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ (Βρεταννία, Γαλλία και τσαρική Ρωσία) ακόμα και στην Ιταλία που συμμάχησε με αυτές το 1915, να καταστρώσουν σχέδια για τη διάλυση αυτής της αυτοκρατορίας και τη διανομή των εδαφών της. 1915-1917 Με μυστικές συμφωνίες οι Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Ιταλία καθιερώνουν ζώνες Διοίκησης και σφαίρες επιρροής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία  για  μετά το τέλος…
Διαβάστε περισσότερα...

Στόλος

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

  ΜΟΙΡΑ : Θωρηκτά : "ΛΗΜΝΟΣ", "ΚΙΛΚΙΣ" θωρηκτού ευδρόμου "Γ. ΑΒΕΡΩΦ" και του ευδρόμου "ΕΛΛΗ" Ομάδα αντιτορπιλικών "ΛΕΩΝ" , "ΠΑΝΘΗΡ", "ΙΕΡΑΞ" και "ΑΕΤΟΣ" Ομάδα αντιτορπιλικών "ΣΜΥΡΝΗ", ¨ΘΥΕΛΛΑ", "ΣΦΕΝΔΟΝΗ", "ΛΟΓΧΗ", "ΝΙΚΗ", "ΑΣΠΙΣ" και "ΒΕΛΟΣ" Ομάδα τορπιλλοβόλων "ΑΙΓΛΗ", ¨ΔΑΦΝΗ", "ΔΩΡΙΣ", "ΑΡΕΘΟΥΣΑ", "ΑΛΚΥΟΝΗ",  "ΘΕΤΙΣ" Βοηθητικών Πλωτόν Νοσοκομείον "ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ", πλοίον εφοδιασμού "ΧΙΟΣ", πετρελαιοφόρον "ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ" , Υδροφόρος "ΤΕΝΕΔΟΣ" και τα ναρκαλιευτικά Υ3, Υ4      
Διαβάστε περισσότερα...

Συνθήκη Μούδρου

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1918, οι νικητές (ΑΝΤΑΝΤ = Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Τσαρική Ρωσία και Ελλάδα) και οι ηττημένοι (Κεντρικές Δυνάμεις = Γερμανία, Αυστροουγγαρία και Τουρκία) ανάγκασαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία (Τουρκία) να υπογράψει την Συνθήκη του Μούδρου (29.10.1918) που προέβλεπε :• Άνοιγμα των στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου και στρατιωτική κατοχή υπό των Συμμάχων• Άμεση αποστράτευση του Τουρκικού Στρατού• Παράδοση ολόκληρου του Τουρκικού Στόλου• Παροχή…
Διαβάστε περισσότερα...

Τούρκος Καθηγητής - Για την καταστροφή

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Αλήθειες και μύθοι για τους υπαίτιους της τραγωδίας Ποιοι έκαψαν τη Σμύρνη; Η βεβαιότητα των ηττημένων, η αμηχανία των νικητών HALIL BERKTAY Οι ελληνικές και οι τουρκικές αφηγήσεις της πυρκαϊάς της Σμύρνης/Izmir στις 13-16 Σεπτεμβρίου του 1922 αποκλίνουν εξαιρετικά. Η ελληνική εθνική μνήμη θεωρεί μεγάλο πράγμα «το κάψιμο της Σμύρνης»: εκλαμβάνεται ως τεράστια τραγωδία και αναφέρεται ξανά και ξανά, σαν ψυχολογικό αντιστάθμισμα για το λάθος μιας επεκτατικής περιπέτειας που οδήγησε στην καταστροφή.…
Διαβάστε περισσότερα...

Φρίντγιοφ Νάνσεν

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012 ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ - Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μάτι το βιβλίο με τίτλο: Φρίντγιοφ Νάνσεν: Ένας νορβηγός ήρωας σε μια ελληνική τραγωδία   Η Μικρασιατική εκστρατεία, Η Μικρασιατική καταστροφή, η Συνθήκη της Λωζάνης, η αναγκαστική ανταλλαγή των πληθυσμών και κύρια ο ξεριζωμός 1.500.000 Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη χάραξαν και καθόρισαν το μέλλον και την ανάπτυξη του νέου Ελληνικού κράτους. Το θέμα…
Διαβάστε περισσότερα...

Οι Πρωταγωνιστές μετά την καταστροφή

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

• Η πτώση του Λόϋδ Τζώρτζ τον Οκτώβρη του 1922, υπήρξε ολοκληρωτική και οριστική. Ποτέ δεν ξανάρθε στην          εξουσία. • Επίσης ο βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε και πέθανε τον επόμενο χρόνο στην εξορία. • Είναι αδύνατο να θαυμάσει κανείς την διαγωγή των Δυτικών Δυνάμεων και των επίσημων αντιπροσώπων τους            στην Εγγύς Ανατολή το καλοκαίρι του 1922, μολονότι υπήρξαν και μερικές λαμπρές εξαιρέσεις.…
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος θυμάται σήμερα τη μοναδική ιστορία που γνώρισε η Σμύρνη από την αρχαιότητα

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Τι εστί ΣΜΥΡΝΗ Ποιος θυμάται σήμερα τη μοναδική ιστορία που γνώρισε η Σμύρνη από την αρχαιότητα ? Πόσοι είναι αυτοί που γνωρίζουν που βρίσκεται η πόλη και πως ονομάζεται σήμερα ? Η ονομασία «Σμύρνη» είναι για τους περισσότερους σήμερα στον έξω κόσμο γενικότερα συνώνυμη μιας ποικιλίας κίτρινης σταφίδας, διάφανης και υπόγλυκης της περίφημης σμυρναϊκής σταφίδας. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο, που κατοικούνται ήδη…
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιος θυμάται το τράφικινγκ που υπέστησαν οι γυναίκες πρόσφυγες;

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

….. Ο Άλκης Ρήγος μεταφέρει ομολογία του Παν. Κανελλόπουλου ότι… για τους πρόσφυγες «δεν υπήρξε συμπάθεια, δεν υπήρξε απάθεια, υπήρξε αντιπάθεια. Το θυμούμαι και ανατριχιάζω». Και συνεχίζει ο ίδιος: «Οι άνθρωποι που μόλις είχαν διασωθεί από την τουρκική σφαγή αποκαλούνταν «τουρκόσποροι» και «γιαουρτοβαφτισμένοι»…. Ο εγκυρότερος αρθρογράφος του αντιβενιζελισμού, ο εκδότης της «Καθημερινής» Γ. Βλάχος, σε άρθρο του στις παραμονές των εκλογών του 1928 κάνει λόγο για «προσφυγική αγέλη» Πηγή: Άλκης…
Διαβάστε περισσότερα...

Απόψεις

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

• Οι Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και τελευταίοι οι Αμερικάνοι επεδίωκαν στη Μικρά Ασία και περαιτέρω στην                        Μεσοποταμία μία εφαρμογή αποικιακής πολιτικής με βάθος το πετρέλαιο, ενώ η Ελλάδα ενδιαφέρονταν για την          τύχη των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ήταν συνεχώς υπό διωγμό.         o Μην ξεχνάμε ότι το πετρέλαιο άρχισε να εμφανίζεται σαν πρώτη…
Διαβάστε περισσότερα...

Αγιασμός στη Σμύρνη

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Το εκκλησίασμα ήταν οι λιγοστοί Ρωμιοί της Σμύρνης, οι ελάχιστοι που έμειναν μετά την Καταστροφή του 1922 και οι ομογενείς εργαζόμενοι στη μικρασιατική μεγαλούπολη, στο εκεί ελληνικό προξενείο και στις διακρατικές υπηρεσίες. Μαζί τους και λιγοστοί προσκυνητές της ιωνικής γης από τη Λέσβο.   Κι όμως. Στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής κι ύστερα στην προβλήτα της Σκάλας των Βουρλών του Γιώργου Σεφέρη θα έλεγε κανείς ότι ο φετινός εορτασμός των…
Διαβάστε περισσότερα...

Μικρασιατική εκστρατεία

Κωνσταντίνος Νίγδελης by

Η Μικρασιατική Εκστρατεία (Μάιος 1919 -Σεπτέμβριος 1922), ήταν η μεγαλύτερη εκστρατεία την οποία επιχείρησε ο Ελληνικός Στρατός από τους χρόνους της απελευθερώσεως της Ελλάδος.Ταυτόχρονα, υπήρξε και η μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία μας... με την πλήρη, εκτός των άλλων, από του πατρίου εδάφους εκρίζωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού... με τους διασωθέντες από τις σφαγές, τις διώξεις και τις αγριότητες, να εγκαταλείπουν τις εστίες τους δυνάμει των περί ανταλλαγής των πληθυσμών διατάξεων…
Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS