admin

admin

URL Ιστότοπου:

Ταξιδέψτε στο θαυμαστό τόπο της Καππαδοκίας από τον υπολογιστη σας.

Κατηγορία Καππαδοκία

Ένα εικονικό ταξίδι στους υπόσκαφους ναούς της Καππαδοκίας, τα γνωστά πετρομονάστηρα που «φιλοξένησαν» τη χριστιανική λατρεία και παράδοση κατά την περίοδο του Βυζαντίου στην περιοχή της κεντρικής αυτής επαρχίας της Μικράς Ασίας, θα είναι διαθέσιμο από αύριο στους χρήστες του διαδικτύου. Και αντί να διανύσει κανείς εκατοντάδες χιλιόμετρα με το λεωφορείο και το καράβι για να περάσει από τον Ελλήσποντο και να φτάσει στον προορισμό του, μπορεί να βιώσει τη δεύτερη καλύτερη εμπειρία από το να είναι πραγματικά εκεί, με ένα μόνο κλικ.

«Η εφαρμογή για την εικονική περιήγηση στην Καππαδοκία δημιουργήθηκε με την τεχνική των πανοραμικών φωτογραφήσεων 360 μοιρών, η οποία απαιτεί αλλεπάλληλες φωτογραφήσεις με κατάλληλο εξοπλισμό και στη συνέχεια πολύωρη επεξεργασία σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ώστε να συντεθεί μια πανοραμική εικόνα υψηλής ανάλυσης και πιστής χρωματικής απόδοσης» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Νικόλαος Πάχτας. Ο ίδιος αποτύπωσε στη φωτογραφική του μηχανή τις εικόνες από το ταξίδι στο οποίο συμμετείχε από προσωπικό ενδιαφέρον, μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιου Καραθανάση, να διοργανώσει πέρσι τη συγκεκριμένη εκπαιδευτική επίσκεψη για τους φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες του τμήματος.

virtual tour cappadocia
Πατήστε εδώ για να περιηγηθείτε εικονικά


Μπαίνοντας λοιπόν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ο χρήστης θα μπορεί να επιλέξει το μνημείο που επιθυμεί να επισκεφθεί: την εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στη Μαλακοπή, την εκκλησία των Ταξιαρχών και του Τιμίου Σταυρού στην Τζελάλα (της οποίας η ελληνική ονομασία είναι Ομορφοχώρι), τον ναό της Αγίας Βαρβάρας, ή το υπαίθριο μουσείο Γκιόρεμε. Μετακινώντας το ποντίκι αριστερά, δεξιά, πάνω ή κάτω στην οθόνη, η εικόνα που εμφανίζεται μπροστά του μετακινείται αντίστοιχα και ο εικονικός επισκέπτης μπορεί να δει τρισδιάστατα κάθε χώρο ενός μνημείου, τις τοιχογραφίες και αγιογραφίες του, τις καταστροφές που έχει υποστεί από το χρόνο και όχι μόνο.

Ο κ. Πάχτας έχει ήδη ολοκληρώσει αντίστοιχες εφαρμογές για τις εκκλησίες της Κέρκυρας (www.corfuchurches.com), τον ιερό ναό Αγίου Στεφάνου στην Κέρκυρα, (www.din.gr/agiosstefanos), το Αχίλλειο στην Κέρκυρα, το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης και πολλά άλλα και σχολιάζει ότι το ενδιαφέρον του κόσμου για τις εικονικές περιηγήσεις αυξάνεται κατακόρυφα τον τελευταίο καιρό. «Οι εικονικές περιηγήσεις είναι πολύ δημοφιλείς πλέον στο διαδίκτυο στον τομέα του τουρισμού αλλά και σε εκείνον του πολιτισμού. Είναι δε πολύ χρήσιμες καθώς μεταφέρουν στον θεατή μια πιστή καταγραφή του χώρου, η οποία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για μελετητές, ιστορικούς ή αρχιτέκτονες. Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρουν μια πολύτιμη υπηρεσία: εκείνη της παροχής πληροφοριών σε περίπτωση αποκατάστασης καταστροφών σε ένα μνημείο» τονίζει. Φέρνει, άλλωστε, ως παράδειγμα μοναστήρι του Αγίου Όρους, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά και αποκαταστάθηκε χάρη στο υλικό εικονικής περιήγησης που είχε επιμεληθεί ένας, σερβικής καταγωγής, αυστραλός καθηγητής πανεπιστημίου.

Το επόμενο βήμα, εξάλλου, θα είναι η ψηφιακή αποκατάσταση των μνημείων της Καππαδοκίας, δηλαδή η δημιουργία της εικόνας τους όπως ήταν στο παρελθόν με βάση αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία και μελέτες που έχουν γίνει για την ανάλυση των υπαρχουσών τοιχογραφιών και αγιογραφιών. Παράλληλα επιδιώκεται η καταγραφή του συνόλου των μνημείων που υπάρχουν στην περιοχή καθώς ως τώρα η εικονική περιήγηση αφορά μόλις έξι μνημεία.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια συνολική προσπάθεια από την πλευρά του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας και ομάδας αρχιτεκτόνων για την καταγραφή και την αποτύπωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων χριστιανικών μνημείων από το μνημειακό απόθεμα που άφησαν πίσω τους όσοι εγκατέλειψαν τη Μικρά Ασία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Καραθανάσης και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει μέσα από το έργο αυτό που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, να τονιστεί η ανάγκη συντήρησης και προστασίας των μνημείων.

«Ιδίως συγκεκριμένα μοναστήρια, ναοί ή οικισμοί που μπορούν να χαρακτηριστούν μνημεία παγκόσμιου πολιτισμού θα ήταν δυνατό να προκαλέσουν το ενδιαφέρον προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών καθώς και ειδικών επιστημόνων ώστε να ασχοληθούν ερευνητικά μαζί τους» προσθέτει. Ενδεικτικά δείγματα του ερευνητικού προγράμματος για την αποτύπωση μνημείων στα Μουδανιά, την Τρίγλεια και την Ερυθραία παρουσιάζονται σήμερα και αύριο στο συνέδριο με θέμα «Μνημειακό απόθεμα στη Μικρά Ασία (Μονές, Ναοί, Εκπαιδευτήρια, Οικισμοί, κ.ά.)» που διοργανώνει το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (Ο.Π.Σ.Ε.).
Διαβάστε περισσότερα...

Παναγία Χαλκέων

Κατηγορία Θεσσαλονίκη

Ο ναός βρίσκεται στη διασταύρωση της Εγνατίας οδού με την οδό Αριστοτέλους, στα νοτιοδυτικά του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Αγοράς, κοντά στη λεγόμενη «Χαλκευτική Στοά» όπου βρίσκονταν, όπως και σήμερα, τα εργαστήρια των χαλκωματάδων. Χτίστηκε στα 1028 από το Χριστόφορο, αξιωματούχο της βυζαντινής αυλής και διοικητή της ιταλικής επαρχίας της Λαγουβαρδίας, όπως μας πληροφορεί η κτιτορική επιγραφή στο μαρμάρινο υπέρθυρο της κύριας δυτικής εισόδου. Στην ίδια επιγραφή αναφέρονται επίσης ως ιδρυτές η σύζυγος του Χριστοφόρου Μαρία και τα τρία παιδιά τους. Ο Χριστόφορος ενταφιάστηκε στο εσωτερικό του κυρίως ναού, σε τάφο που ανοίχτηκε στο μέσο του βόρειου τοίχου
Η εκκλησία ανήκει στο χαρακτηριστικό τύπο της εποχής που χτίστηκε, το λεγόμενο «σταυροειδή εγγεγραμμένο τρουλλαίο ναό»: στον κεντρικό τετράπλευρο χώρο τέσσερις κίονες ανακρατούν τα τόξα ισάριθμων καμαρών, οι οποίες στηρίζουν τον κεντρικό τρούλλο, σχηματίζοντας στην ανωδομή και στην κάτοψη το σημείο του σταυρού. Στ’ ανατολικά του κυρίως ναού διαμορφώνεται τριμερές ιερό βήμα, ενώ στα δυτικά υπάρχει νάρθηκας με υπερώο, το οποίο στεγάζεται με δύο τρουλλίσκους στο βόρειο και νότιο άκρο του. Ο νάρθηκας επικοινωνεί με τον κυρίως ναό διαμέσου ενός κεντρικού και δύο πλάγιων μικρότερων ανοιγμάτων. Η τοιχοποιία, χαρακτηριστική για την εποχή, αποτελείται αποκλειστικά από πλίνθους, γεγονός που έδωσε στο μνημείο το λαϊκό προσωνύμιο «Κόκκινη Εκκλησιά». Η μορφολογία του ναού διακρίνεται και για τα πλούσια διακοσμητικά στοιχεία των εξωτερικών όψεων, όπως τα επάλληλα καμπύλα τόξα και αψιδώματα, τα τριγωνικά αετώματα, οι ημικυκλικοί κίονες, το συνεχές μαρμάρινο γείσο και τα πήλινα χρωματιστά πλακίδια.
Η ζωγραφική διακόσμηση στο εσωτερικό του μνημείου ανήκει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Η πρώτη τοιχογράφηση έγινε από τους ίδιους τους αφιερωτές του, όπως μας πληροφορεί επιγραφή στην καμάρα του ιερού. Στη φάση αυτή ανήκουν οι παραστάσεις της αψίδας, ορισμένες χριστολογικές σκηνές στον κυρίως ναό (Γέννηση, Υπαπαντή, Προσκύνηση των Μάγων, Πεντηκοστή, Ανάληψη), καθώς και η Δευτέρα Παρουσία στο νάρθηκα. Στο 12ο αιώνα φαίνεται ότι έγινε μια δεύτερη τοιχογράφηση του ναού, της οποίας οι παραστάσεις έχουν χαθεί. Τέλος, στον 14ο αιώνα ανήκουν ορισμένες σκηνές του Ακάθιστου Ύμνου στο δυτικό τοίχο του κυρίως ναού και μεμονωμένες μορφές αγίων.
Η Παναγία Χαλκέων μετατράπηκε σε τζαμί στα 1430, με την επωνυμία «Καζαντζιλάρ τζαμί» (τζαμί των χαλκωματάδων). Μετά τους σεισμούς του 1978 τέθηκε σε εφαρμογή πρόγραμμα στερέωσης του μνημείου και καθαρισμού των τοιχογραφιών του.

Διαβάστε περισσότερα...

Αψίδα του Γαλερίου

Κατηγορία Θεσσαλονίκη

Απέναντι από το ανακτορικό συγκρότημα της πλατείας Ναυαρίνου, στο βόρειο κράσπεδο της σημερινής Εγνατίας οδού σώζεται η αψίδα του Γαλερίου, γνωστή και ως Καμάρα. Χτίστηκε γύρω στα 300 μ.Χ., προκειμένου να εξάρει τις στρατιωτικές επιτυχίες του Καίσαρα Γαλερίου σε βάρος των εχθρικών για την αυτοκρατορία λαών της Ανατολής. Το μνημείο δίνει σήμερα την εντύπωση ενός απλού θριαμβικού τόξου, ωστόσο οι ανασκαφικές έρευνες στην περίμετρό του απέδειξαν ότι επρόκειτο για ένα μεγαλοπρεπές τετράπυλο οικοδόμημα. Αποτελούνταν από οχτώ μεγάλους ορθογώνιους πεσσούς σε δύο παράλληλες σειρές, με κατεύθυνση Βορρά – Νότου, στο νοητό άξονα που συνδέει το ανακτορικό συγκρότημα με τη Ροτόντα. Ανάμεσα στους πεσσούς κάθε πλευράς σχηματιζόταν τριπλό τοξωτό άνοιγμα, με το μεσαίο τόξο να είναι ψηλότερο από τα άλλα δύο. Το κέντρο του κτίσματος καλυπτόταν με ημισφαιρικό θόλο, ο οποίος εδραζόταν στα τέσσερα τόξα που ένωναν τους ισάριθμους κεντρικούς πεσσούς. Τα δύο ακριανά τμήματα, βόρεια και νότια, στεγάζονταν με ημικυλινδρικές καμάρες. Από την παραπάνω διαμόρφωση σώζονται σήμερα οι τρεις πεσσοί της δυτικής πλευράς, με ακέραιο το ψηλό κεντρικό τόξο και ημικατεστραμμένο εκείνο του βόρειου ακριανού τμήματος.
Οι ανασκαφές νοτίως του σημερινού σωζόμενου τμήματος απέδειξαν την ύπαρξη μιας μεγάλης ορθογώνιας αίθουσας, που χρησίμευε ως πρόπυλο για την Καμάρα και έφερε μαρμάρινη σκάλα προς την πλευρά του ανακτόρου. Κάτω από τα τοξωτά ανοίγματα του προπύλου περνούσαν η Via Reggia των Ρωμαίων (Λεωφόρος των Βυζαντινών, σημερινή Εγνατία), με κατεύθυνση Ανατολή – Δύση, καθώς κι ο δρόμος που συνέδεε το ανάκτορο με τη Ροτόντα, στον άξονα Βορρά – Νότου. Έτσι, ο Καίσαρας μπορούσε να μετακινείται με άνεση και ασφάλεια προκειμένου να πάει στη Ροτόντα, που πιθανότατα λειτουργούσε ως ναός, χωρίς να χρειάζεται να βγει από τα όρια του ανακτορικού συγκροτήματος.
Οι οχτώ πεσσοί του κτιρίου διακοσμήθηκαν με μαρμάρινες ανάγλυφες παραστάσεις, που αναπτύσσονταν σε συνεχή διάταξη και σε τέσσερις επάλληλες ζωφόρους. Παριστάνονταν επιμέρους θέματα από τις νίκες και τις περιπέτειες του Γαλερίου στην Ασία, όπως η πολιορκία μιας πόλης, η καταδίωξη των Περσών, η ομιλία του Γαλερίου στο στρατό του, η δήλωση υποταγής των Περσών, η θυσία του Διοκλητιανού και του Γαλερίου προς τους θεούς μετά από νικηφόρα μάχη κλπ. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες φορούν χιτώνες και θώρακες, ενώ οι Πέρσες τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες με το χαρακτηριστικό ανατολίτικο παντελόνι και το καπέλο με τη γυριστή και μυτερή απόληξη. Σε μία από τις παραστάσεις του νότιου πεσσού συναπεικονίζονται τα τέσσερα μέλη της ρωμαϊκής Τετραρχίας, οι δύο αυτοκράτορες (Διοκλητιανός, Μαξιμιανός) και οι δύο καίσαρες (Γαλέριος και Κωνσταντίνος ο Χλωρός), μαζί με τους προστάτες θεούς τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Χάλκη, Heybeliada ή Heybeli Ada

Κατηγορία Κωνσταντινούπολη

Νησί της Τουρκίας στη Θάλασσα του Μαρμαρά ή Προποντίδας. Ανήκει σε μια συστάδα νησίδων γνωστές ως τα Πριγκιπονήσια, και κείται μεταξύ των νήσων Αντιγόνης, της Πριγκήπου και του Μικρασιατικού ακρωτηρίου Μάλ-τεπε (=Λόφος θησαυρού), του αρχαίου Άκρου Βρύαντος.
Η Χάλκη υπάγεται στο Νομό της Κωνσταντινούπολης και αποτελεί ιδιαίτερο θέρετρο αυτής.
Στην ανατολική πλευρά του νησιού είναι η Ναυτική Σχολή της Τουρκίας και στη νότια πλευρά ο όρμος Τσαμ-λιμάν -ο Πιτυούς, όπως τον αποκαλούσαν, για τους πευκώνες του οι αρχαίοι Έλληνες.
Επί της βόρειας ακτής της σε ύψωμα βρίσκεται το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του 11ου αιώνα, η Αγία Τριάδα, το οποίο στέγαζε την περιώνυμη Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την κύρια ελληνορθόδοξη θεολογική σχολή στην Τουρκία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS